Frans van Hienen, fijnschilder en restaurator

Ga naar de inhoud
    

Projecten en opdrachten

Frans begon zijn carrière als autonoom beeldend kunstenaar in de jaren zeventig en vierde op zijn 65e verjaardag in 2012 vier decennia van creatieve werkzaamheden met een overzichtstentoonstelling in Galerie Kobalt in Culemborg. Vanaf de tijd dat hij zijn opleiding begon als restaurator bij het Museum Catharijneconvent in Utrecht, begon hij ook als freelancer te werken aan verschillende projecten en opdrachten van derden waar hij als kunstenaar en/of restaurator zijn expertise en kundigheid kon inzetten. Via zijn begeleider Paul Dirkse kreeg hij zijn eerste opdrachten zoals het repareren van een houten kandelaar van de Haagse R.K. Sint Jacobskerk en het herstellen van het Maria van Kevelaar-beeld met kind en het vergulden van de Maria Medaillons (beide objecten van het F.W. Mengelberg atelier) in de Catharinakathedraal te Utrecht.

Hieronder een aantal van de meest opmerkelijke en belangrijkste van zijn werkzaamheden als freelancer voor particuliere, zakelijke, kerkelijke en gemeentelijke klanten.
    


Sint Catharinakathedraal,
             aartsbisdom Utrecht

Vanaf 1995 deed Frans mee aan diverse projecten binnen de Sint Catharinakerk te Utrecht (parochiekerk van de Salvatorparochie Utrecht en tevens kathedraal van het aartsbisdom Utrecht), opgezet door Peter Haars, onder toezicht van architect Henk Scholte. Hieronder vielen:

-het bijwerken van het Sint Barbarabeeld. Dat was al door hem gerestaureerd tijdens zijn opleiding in het Museum Catharijneconvent.

-het herstellen van het Johannes de Doper-beeld, het beschilderen van de nieuwe console en een nieuw wandtapijt.

-het aanpassen en herstellen binnen het Willibrordus project van het beeld van de heilige (ontdekt door Frans bij de religieuze kunsthandel Van Paridon in Amsterdam, afbeelding rechts), en het beschilderen van de console en een wandtapijt met  bloem- en bladmotief.

-het herstellen van de kerststal van middel formaat.



    

Galerie Utrecht

Vanaf 1996 was Frans vaste exposant in Galerie Utrecht (nu Galerie Morren); voor hen is hij ook lange tijd de in-huis “dokter” geweest die alle schilderijen en beelden restaureerde die beschadigingen hadden opgelopen.


    
Actiegroep de Kapelredders, Culemborg

In 2003 maakt Frans voor deze actiegroep, waarvan hij ook lid was, een tekening "Barbara als Elisabeth met de toren van de Kapel"; in 2012 was het godshuis aan de Ridderstraat aan de buitenkant inclusief toren hersteld en van binnen omgebouwd tot appartementen.


Het Spoorwegmuseum

In 2004 ging in het Spoorwegmuseum in Utrecht de gerestaureerde Koninklijke Wachtkamer (uit Station Den Haag Staatsspoor) open. In de voorgaande jaren had  hij enkele schilderijen van locomotieven, een afbeelding van het Station Maastricht en ook het grote wandschilderij "Hollands landschap met trein" voor deze wachtkamer gerestaureerd.



    
    

Gemeente Culemborg

    
- In opdracht van deze gemeente maakt hij in 2005 een portret in middeleeuwse stijl van Elisabeth van Culemborg met het kasteel, voor het 450ste jubileum van het Elisabeth Weeshuis.

- In 2007 krijgt hij van de Gemeente de opdracht voor het ontwerpen en vervaardigen van een kalkstenen gevelsteen voor de toen net gerestaureerde molen ''De Hoop'' op Het Jacht. Zijn vriend beeldhouwer Kees van der Woude maakte de steen met fijn reliëfwerk en Frans verzorgde hierna de rijke beschildering en het vergulden van het geheel. Op 14 juni 2008 werd de fraaie gevelsteen geplaatst op de toen 155-jarige molen in een blinde nis boven de entree. De afbeelding hieronder toont Frans in zijn atelier bezig met het vergulden met bladgoud.







    

Sint Augustinuskerk, aartsbisdom Utrecht

    
- Voor de St. Augustinuskerk te Utrecht restaureerde hij de kruiswegstaties van W.F. Mengelberg (2007- 2008).

- Hierna kwam het restaureren van de kerststal groep met figuren van groot formaat (2008 - 2009).







Stichting Restauratiefonds Barbarakerk Culemborg

    
In 2008 werd ter gelegenheid van de restauratie van de Barbaratoren een giclée print van een olieverfschilderij van hem aan de Culemborgse burgemeester Roland van Schelven aangeboden. Het schilderij stelt de doodgraver voor met Barbara achter de stadsmuur met de torenspits, die de toren beschermt. Een collage van Frans werd gebruikt voor een ansichtkaart die werd uitgegeven door de Stichting Restauratiefonds Barbarakerk Culemborg tijdens hun geldwervingscampagne.







    

Axel Niemeijer
          
Voor deze particulier opdrachtgever maakte Frans een kijkdoos met WO I als thema. Hij gebruikte diverse materialen en beschilderde delen met de Rode Baron en Mata Hari als onderwerpen.


Terug naar de inhoud