Frans van Hienen, fijnschilder en restaurator

Ga naar de inhoud

Tot eerste baan (1947 tot ca. 1967)

Een Creatief Kind

Frans van Hienen (doopnaam Franciscus Antonius Maria), is geboren op 26 juli 1947 in Utrecht als tweede zoon in het katholieke gezin van Antoon van Hienen en Sjaan Wammes, dat een banketbakkerszaak/winkel runde aan de Rijnlaan in de Domstad. Na hem kwamen nog twee jongens. Alle broers waren creatieve geesten. Als kind hield Frans al van kleur, kleding, schilderen en theater en met Sinterklaas verdiende hij een extra zakcentje door zijn ouders te helpen met het boetseren van marsepeinen figuren.


School en Opleidingen

Toen Frans naar de lagere school ging bleek dat hij door een infectieziekte een leerdefect had opgelopen, waardoor het studeren hem veel meer tijd kostte dan anderen. Hij moest hierdoor zijn droomwens, een carrière als acteur, laten varen want de route naar een toneelschool via HBS of Lyceum zat er niet in. Daarom ging Frans naar de Grafische School in Utrecht waar hij les kreeg van beeldende kunstenaars zoals Henk Hester, (graficus en later docent bij Minerva in Groningen) en beeldhouwer Theo van Vathorst, (bekend van de bronzen deuren van de Domkerk in Utrecht). Hier heeft hij de opleiding voor Reprotekenaar in 1964 met succes afgerond.

Met zijn diploma op zak en het advies om de vrije richting op te gaan, volgde hij 's avonds bij Academie Artibus te Utrecht de opleiding voor grafisch ontwerper. Dit was een slechte keus – het strenge regime (hij moest bij voorbeeld zijn lange haar laten knippen) viel niet in goede aarde bij Frans. Met een aantal gelijkgestemden stapte hij op om vervolgens in 1966 bij de avondschool Academie Kunst en Industrieel te gaan studeren. Deze keus was goed - hier heerste een vrije geest en de docenten begrepen de jeugd.
Belangrijke Invloeden

Op deze school ontstond, omringd door materialen voor stillevens, zoals Griekse en Romeinse torso's en opgezette dieren, zijn interesse voor restauratie en leerde hij grafische technieken (lino, houtsnijden en etsen). Ook werd hier zijn belangstelling gewekt voor het surrealisme van Dali en dichterbij voor het magisch realisme van de Utrechtse kunstenaar Pyke Koch. Frans kreeg hier les van o.a. de beeldhouwer Jan van Luijn en kunstenaar Dick van Luijn; vooral laatstgenoemde is bepalend geweest voor zijn verdere loopbaan.


De Sociale Aspecten

In het midden van de jaren 60 breekt in Nederland de muziek van de Beatles en Stones door en in deze swinging sixties was Frans in Utrecht een herkenbaar stijlicoon met zijn lange zwarte haar, zwarte kleding, laarzen en cape. Hij was vaak te vinden in de Utrechtse kelders aan de Oudegracht. In deze tijd verdiende hij bij door persoonlijk drukwerk te maken - kleine litho's - en schnabbelwerk zoals visite- verlovings- en trouwkaarten.

De Eerste Baan

Via Dick van Luijn kwam Frans in de kunstenaars vereniging AKG in Amersfoort terecht, waar zijn pentekeningen voor het eerst werden verkocht en hierdoor kreeg hij ook toegang tot belangrijke kunstmarkten. Daarbij kreeg hij een betaalde baan als tentoonstellings-inrichter bij de Utrechtse Kring op de 9e etage van de Neude Flat in Utrecht.

Hier werkte hij o.a. aan belangrijke exposities van Pyke Koch, Cor Postma en Carel Willink.


Terug naar de inhoud